fbpx

→ Refiner | Online Mentaltræning Til Sportsudøvere. Start i dag!

Arbejde med værdier i sport - Hvad og hvorfor?

Du har uden tvivl prøvet det. Du føler den ikke lige i dag. Du tager de nemme løsninger. Dækker ikke 100% forsvar. Leverer ikke 100% i din udførsel. Måske er du nervøs og holder dig tilbage. Du er i hvert fald ikke så aggressiv, som du har lyst til at være. Det spiller bare ikke…

De fleste ved ikke det her, men det kommer ikke an på, om det sker af og til. Det kommer an på, om du er forberedt på, at det sker, og hvordan du håndtere det.

Vi har alle sammen prøvet ikke at føle den på en given dag, og vi kommer alle til at opleve det igen. Det er ikke unikt eller specielt for dig. Det er faktisk rigtig naturligt. Og de fleste ved ikke det her, men det kommer ikke an på, om det sker af og til. Det kommer an på, om du er forberedt på, at det sker, og hvordan du håndtere det. 

Det er præcis det, der er årsagen til, at man i sportspsykologien arbejder med sine værdier som sportsudøver. 

Når man arbejder med værdier, kortlægger man, hvad der er meningsfuldt for en og hvordan man gerne vil være og fremstå – som mennesker og udøver. Og selvom det er uhyrligt vigtigt at vide, hvis man skal have succes og finde mening med sin sport, så er det mindst lige så vigtigt, hvordan man efterfølgende benytter sine værdier. Der er nemlig en helt særlig årsag til, hvorfor det altid er en god idé at arbejde med sine værdier som sportsudøve

Værdier gør, at du kan være konsistent og spille til dit potentiale

I sportspsykologien, særligt i tredje bølge af kognitiv adfærdsterapi, taler man om følelsesbaserede handlinger eller værdibaserede handlinger.

 

Følelsesbaserede handlinger
Følelsesbaserede handlinger, er de handlinger og den adfærd, der foretages på baggrund af den følelse, du har i øjeblikket. Tænk på det, du sagde til dommeren i frustration over en dårligt kendelse. Tænk på dengang du blev passiv på banen og ikke aktivt opsøgte bolden. Tænk på dengang du afleverede i stedet for at skyde mod mål, fordi du ikke ville ramme ved siden af. Alle er eksempler på følelsesbaserede handlinger… 

.. og det virker selvfølgelig begge veje. Handler vi ud fra nervøsitet og frygt eller glæde og opstemthed – begge er følelsesbaserede handlinger. 

Du kan nok allerede nu gennemskue, hvis vi handler følelsesbaseret, betyder det naturligvis også, at vi handler vidt forskelligt alt efter hvilken følelse, vi tilfældigvis oplever i øjeblikket. Resultater heraf; vi er inkonsistente i, hvad vi gør!

 

Værdibaserede handlinger
På den modsatte side er værdibaserede handlinger. Det er de handlinger, du foretager dig, og den adfærd du har, når du handler i overensstemmelse med dine værdier. 

Før det kan lade sig gøre, skal du selvfølgelig kende til dine værdier. Lad os i dette eksempel sige, at dine værdier er at være en fighter og være en leder. Det er to kendetegn, der er værdifulde og meningsfulde for de fleste.

Lad os tage et eksempel med fighter-værdien. To handlinger som fint stemmer overens med det at være en fighter, kunne for mig være at gå 100% ind i dueller og altid tage de ekstra meter. 

Forestil jer at opvarmningen har været dårlig. Trænerens plan synes I er dårlige. Dine holdkammerater spiller ikke som du forventede. I kommer bagud næsten med det samme, som kampen er skudt igang. Du føler dig frustreret, opgivende og har intet overskud. 

Du har nu et valg. Du kan vælge at handle følelsesbaseret. Så vil du sandsynligvis handle på samme måde, som de fleste andre på dit hold. Men der er også et andet valg – at handle værdibaseret. At være en fighter og gå 100% ind i dueller, mens du føler dig frustreret, opgivende og intet overskud har. Hvis du gør det, så er du tro mod dine værdier. Hvis du gør det, så lærer du over tid, at gøre det, der er vigtigt for dig – også når du umiddelbart ikke har lyst til det. 

Og det min ven.. det er definitionen er mental styrke.

Er I stadig med?? Så hvis man altså foretager sig værdibaserede handlinger (på baggrund af de to stabile kendetegn), i stedet for følelsesbaserede handlinger, kan man være meget mere konsistent i, hvem man er, hvad man gør og derved øge sit niveau med træning selvfølgelig. 

Betyder det, at man altid vil kunne udføre sine handlinger med samme kvalitet? Nej. 
Udfaldet af ens handlinger og maksimal indsats i ens handlinger varierer fra dag til dag, men målet er at ramme det bedste niveau, man har på dagen. Trust the process!

 

Pyh for en omgang! Jeg håber, det hele giver mening.

Hvis du er interesseret i at udleve dit potentiale som sportsudøver gennem værdibaserede adfærd og blive konsistent i dine handlinger og attitude, så har vi det perfekte forløb til dig. Vores Wake Up System i “THE ULTIMATE PLAYER”-forløbet er skabt med præcis det formål – at hjælpe dig med at udleve dit potentiale gennem konkrete sportspsykologiske værktøjer.